Tule mukaan‎ > ‎

Partiovarusteet ja -asusteet


Varusteet:

Viikottaisissa kokoontumisissa ei tarvita erityisiä varusteita. Päälle kannattaa pukea vaatteet, joilla on kiva liikkua päivän säässä. Kaikki ikäryhmät touhuavat paljon ulkona eikä vesisade tai myrsky aja meitä sisälle. Partiotoimintaan kuuluu myös erilaiset kädentaidot, jolloin vaatteet saattavat sotkeentua ja kärsiä muutenkin. Viikkotoiminnassa kuljetetaan mukana muistiinpanovälineitä ja pukeudutaan aina partiohuiviin. Lisäksi sudenpennut kuljettavat mukana Sudenpennun Jälkikirjaa, jonka he saavat lippukunnalta.

Hankinnat

Alkuvaiheessa partiotoimintaan kannattaa panostaa kunnollisiin sadevarusteisiin ja vettäpitäviin kenkiin. Puukko ja muoviset ruokailuvälineet suljettavassa kangaspussissa kuuluvat päiväretkienkin varustelistaan. Puukko kannattaa mitoittaa käyttäjän käden mukaan. Varusteet opetellaan huolehtimaan ja kantamaan alusta pitäen itse. Näin ollen sudenpentuiässä ensimmäisenä syksynä riittää päiväreppu, johon mahtuu edellä mainitut varusteet varasukkien ja hanskojen lisäksi. Myöhemmin tarvitaan rinkka tai vastaava kantolaite, johon mahtuu leirille tarvittavat varusteet. Sopivan kokoisen rinkan hankintaan kannattaa kysyä neuvoa.

Yöretkillä tarvitaan makuupussi ja -alusta. Syys- ja talvikeleillä sudenpentuikäiset yöpyvät sisällä tai lämmitetyssä teltassa, joten siellä pärjää mainiosti kolmen vuodenajan.

Ensimmäiselle retkelle voi kysellä varusteita lainaan lippukunnalta. Kaikkea ei kannata hankkia heti. Partiovarusteita myydään myös Facebookissa partiokirpputorilla. Pieneksi käyneitä vaatteita ja varusteita mainostetaan joskus myös lippukunnan ilmoitustauluilla.

Partioasun ja huivin hankinta

Lippukunta lahjoittaa kaikille jäsenilleen ensimmäisellä leirinuotiolla sinisen partiohuivin. Ensimmäisen lupauksen jälkeen annetaan huiviin ommeltavaksi lippukunnan tunnus. 

Virallisia partioasusteita sekä merkkejä saa Pohjanmaan partiolaisten piiritoimistolta: 
http://pohjanmaa.partio.fi/yhteystiedot/oulu


Partioasu:

Partiolaisen virallinen edustusasu on sininen partiopaita, partiohuivi, partiovyö ja tumma alaosa. Pojilla siis tummat housut tai shortsit, tytöt voivat housujen sijaan käyttää tummaa hametta.

Sudenpentuvaiheessa partiopaidaksi soveltuu mikä tahansa tummansininen pitkähihainen paita, jossa ei ole merkkejä tai kuvia.

Partiopaidan ja huivin käyttö

Virallista kokonaista partioasua käytetään lippukunnan juhlissa ja virallisissa partiotilaisuuksissa. Sudenpennuille ensimmäinen partioasukerta on lippukunnan puurojuhla, jossa he antavat sudenpennun partiolupauksen. Partiopaitaa saa toki halutessaan käyttää muulloinkin. Keväälle sijoittuvalla partioviikolla sen käyttöä suositellaan jopa kouluissa ja työpaikoilla.

Partiohuivin partiolainen pukee päälleen aina partiotoimintaan osallistuessaan. Lippukunnilla on erilaisia huiveja. Meidän huivi on sininen, jossa on takana lippukunnan tunnus.

Merkkien sijainti partiopaidassa

Ikäkausimerkit oikeassa hihassa

Partiopaidan oikeaan hihaan ommeltavat merkit kertovat mitä ikäkautensa tehtäviä partiolainen on harjoitellut ja toteuttanut. Sudenpennuilla ylimpänä on Sudenpää-merkki, joka kertoo tervetuloa vaiheen suorittamisesta. Vastaavasti seikkailijoilla ja tarpojilla on keskimmäisenä aloitusmerkki, jonka ympärille kootaan muut merkit. Lisäksi tähän hihaan kootaan ikäkauden aktiviteetti ja taitomerkit ja esimerkiksi Tonttumerkit. Hiha tyhjennetään siirryttäessä uuteen ikäkauteen lukuunottamatta muutamia kaikille ikäkausille yhteisiä merkkejä kuten Tonttu- ja Mainiomerkkejä. Oikean hihan merkit meidän lippukunta lahjoittaa jäsenilleen. 

Paikkakuntamerkit vasemmassa hihassa


Partiopaidan vasen hiha kertoo mistä partiolainen on kotoisin. Hihaan paikkakuntatunnuksen alle ommeltavan lippukunnan tunnuksen lahjoittaa lippukunta huivimerkin yhteydessä. Lippukuntatunnuksen alla on Piirin, Suomen partiolaisten sekä maailman tyttö- ja poikapartiojärjestöjen tunnukset.

Tapahtumamerkit ja ikäkausien päätösmerkit
Oikean rintataskun yläpuolelle jokainen hankkii itse ja ompelee Suomen partiolaiset - merkin. Sen yläpuolella pidetään yhtä uusinta partiotapahtumasta saatua merkkiä. Yleensä yli vuoden vanhoja tapahtumamerkkejä ei käytetä. Vasempaan taskuun kiinnitetään ikäkauden suorittamisen jälkeen tunnus, jonka lippukunta lahjoittaa kun kokonainen ikäkausi on partiopolkua taivallettu. Saman taskun yläpuolinen tila on tarkoitettu partiolaisten kunniamerkeille. 

Merkkiohjeet